maart 2013 (jaargang 27 nr. 4)
Aanwezigheid van God
Redactief
M.E.Brak
Een recensierubriek heeft Kontekstueel niet. Als tweemaandelijks verschijnend blad loop je dan altijd achter kranten en weekbladen aan. Soms maken we een uitzondering voor een boek of dissertatie van één van onze redacteuren. Zo hebben we wel aandacht besteed aan het boek ‘Marginaal of missionair’ van ds. Wim Dekker. Kort daarna verscheen zijn proefschrift en dat lieten we even liggen, want je moet altijd waken voor een overdosis… Aan een aangelegen onderwerp als dat van die dissertatie – Afwezigheid van God – konden we niet voorbijgaan. We gaven er een draai aan en zo ligt nu dit nummer met als thema Aanwezigheid van God voor u. Een rits doctoren in de theologie komt er aan te pas om het uit te werken en dat kan sommige lezers afschrikken: zoveel geleerdheid! Vrees niet, als niet theologisch geschoolde wachter op de muren van Kontekstueel kan ik u verzekeren: het is goed te behappen. Naar mijn waarneming geldt trouwens in het algemeen: de wáre geleerde kan het eenvoudig zeggen!
Toen ik de opzet van het nummer zag – enkele redactieleden doen dat voorwerk – zuchtte ik om andere redenen een beetje. Er zat een flinke dosis wederkerigheid in: twee bijdragen van zendingswerkers én nog een evaluatie van overzee. In de tijd dat ik bij een zendingsorganisatie werkte, was wederkerigheid een hot item. Er werd een groepje mensen ingevlogen uit een zendingsgebied om hen kennis te laten maken met ons gemeenteleven en ons een spiegel voor te houden. Na vertrek werd er steevast geëvalueerd: wat kunnen wij van hen leren? Topper was dan altijd het eenvoudige geloof van onze overzeese broeders en zusters, want ‘zij bidden overal voor en om’. Een wat primitief geloof, passend bij een primitieve maatschappij. Ja, wij hadden nog wel de biddag, maar verder…. Eerlijk gezegd heb ik in die wederkerigheid nooit veel brood gezien. Alles bleef bij ons gewoon zoals het was. Maar het artikel van zendingswerker Klaas Bom las ik met stijgend enthousiasme. Hij pakt het anders aan; houdt ons niet zozeer een spiegel voor, maar gaat zelf samen met een medebroeder voor de spiegel staan en doet zo verslag van wat hij waarneemt. En zo is het voor elke context zinvol.
Onze redactievoorzitter leidt het thema in, dus dat hoef ik hier niet verder te doen. Op het vorige nummer – Liturgie op weg naar Pasen – kwam een aanvullende en corrigerende reactie van ds. Klaas-Willem de Jong. Niet altijd hebben wij plaats voor ons toegezonden reacties, maar nu wel. Laatst Geboekt viel uit door persoonlijke omstandigheden van de daarvoor gevraagde auteur. Zo valt alles in Kontekstueel meestal weer op zijn plaats. Een Kroniek is er natuurlijk wel, want zonder die krent(en) – overigens de hoogst persoonlijke opvattingen van de auteur - zou ik de Kontekstueel-pap met minder plezier aan u opdienen.
Marja Brak is eindredacteur van Kontekstueel.
Voor een nieuw abonnement, klik hier
Voor losse nummers, klik hier