Skip to main content

november 2008 (23e jaargang nr.1)

Redactief

drs. P.L. de Jong

Voor de vragen rond huwelijk en gezin, opvoeding en geloofsoverdracht is op het moment een groeiende belangstelling. In betrekkelijk korte tijd is voor veel mensen het huwelijk van een stabiel instituut veranderd in een werkteam waarin beide partners veel van elkaar verwachten en verlangen. Veel huwelijken gaan ook stuk en we ervaren het als gewoon. Op een officiële Scheidingsbeurs oriënteren stellen zich op mogelijkheden en gevolgen van een scheiding en laten zich adviseren. Veel kinderen hebben tegenwoordig op meerdere locaties een bed staan, zij lijden aan deze situatie zo is overal te lezen. Gezinnen staan onder druk. Daarmee zal op de duur ook de structuur van ons gemeente-zijn onder druk komen te staan, omdat onze christelijke gemeentestructuur voor een groot deel rust op gezinscultuur. Behalve veel andere crises in de samenleving is er ook op dit gebeid veel aan de hand. De kerken schieten op het moment overal hierop in met een aanbod van huwelijkscatechese en diverse marriage courses.
Reden genoeg om socioloog drs. Wim H. Dekker in Ede te vragen voor ons de ontwikkeling op een rij te zetten. Met zijn persoonlijke visie en commentaar. Een apart aandachtsveld vormen de jongeren. Wat beweegt hen nog aan dromen en perspectieven? Velen lijken snel zich van de kerk en de geloofstradities te verwijderen. In veel PKN-gemeenten zijn er geen catechisanten meer. Waar komt de vervreemding vandaan? Drs. Harmen van Wijnen, onder andere directeur van de HGJB, maakt zich daar oprecht heel veel zorgen over. Hij is vooral somber gestemd als het gaat over het doorgeven van een zekere gereformeerde spiritualiteit en zoekt daarom naar middelen om het tij nog ergens te keren. In een volgend nummer komen we hier nog op terug.
In dit nummer vindt u verder de eerste aflevering van een briefwisseling tussen twee predikanten die beiden werkzaam waren in een zendingssituatie, respectievelijk Indonesië en Chili. Zij schrijven elkaar over hun terugkomervaringen. Is Nederland veranderd? Missen ze de kerk overzee? Hoe ervaren ze de kerk en de gemeenten hier?
Vorig jaar promoveerde ds. A.A.A. Prosman, al sinds nummer 1 lezer van Kontekstueel, op een studie over het nihilisme van Nietsche. In dit nummer vindt u een bespreking van zijn dissertatie van de hand van dr. H. de Leede. De bijbelstudie is dit keer van ds. G. van Meijeren, Laatst geboekt van ds. Piet de Jong. Voor de Kroniek tekent drs. P.J. Verhagen. Hem overkwam een CD van Metallica. Hij zag en hoorde genoeg voor een hele Kroniek.

Voor een los nummer of abonnement, klik hier