Skip to main content

nr2 • 2006 • Ds. A. Kool, 1927-2006

december 2006 (21e jaargang nr. 2)

Ds. A. Kool, 1927-2006

Dr. P. van den Heuvel

Nadat hij in 1989 als predikant van de wijkgemeente Jacobikerk in Utrecht met emeritaat was gegaan, is ds. Aris Kool gedurende zeven jaren als redactielid betrokken geweest bij ons tijdschrift. Die taak was hem op het lijf geschreven, want de zorg voor 'gereformeerd belijden nú' ging hem zeer ter harte.
Gedurende 23 jaren heeft hij als predikant in de academiestad vorm en inhoud gegeven aan het vertolken van de bijbelse boodschap voor deze tijd. Hij deed dat vanuit een sterke innerlijke verbondenheid met het gereformeerd belijden, zonder de vragen uit de weg te gaan. Integendeel – juist vanuit de verlegenheid van onze tijd zocht hij naar antwoorden in bijbels licht. Zo schreef hij in 1992 in ons blad over de herwaardering van het schuldbesef: onder de oppervlakte van onze samenleving is veel meer schuldbesef aanwezig dan wij denken, maar men weet niet hoe dat onder woorden te brengen en er mee om te gaan. Vervolgens gaf hij puntig aan in welke richting een herwaardering van het schuldbesef zou kunnen worden gezocht.
In zijn prediking en bezinning liet hij zich niet leiden door heersende gevoelens (ter rechter- of ter linkerzijde), maar door zorgvuldige overweging van bijbelse gegevens en hermeneutische vragen. Een sprekend voorbeeld daarvan is zijn visie op homoseksualiteit. Pastorale nuchterheid en respect voor homoseksuele medechristenen en bijbelse gehoorzaamheid gingen voor hem hand in hand.
In 23 Utrechtse jaren zijn hele generaties studenten en andere gemeenteleden door hem gevormd, in prediking en pastoraat. Hij kon goed luisteren en als het moment voor hem was gekomen om te spreken – in voorzichtig gekozen woorden, aarzelend bijna – sprak er wijsheid en overtuiging in zijn woorden. De woorden van de Spreukendichter waren op hem van toepassing:

Een woord, in juiste vorm gesproken,
is als gouden appelen op zilveren schalen.
Een wijs vermaner bij een luisterend oor,
is een gouden ring en een fijn gouden sieraad.

Ook hij hechtte zeer aan stijl en zorgvuldige vormgeving: ‘De Heilige Geest heeft ook met de goede vorm te maken’. Wij zijn dankbaar voor wat ons in deze dienaar van het Woord is geschonken.