Skip to main content

30e jaargang nr. 4 (maart 2016)
thema: Kerstening, ontkerstening, herkerstening van Europa

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief

Als ik zeg: “754”, wat zegt u dan? “Bonifatius vermoord bij Dokkum”. En 716? Dat is het jaar dat Bonifatius aankwam in Wijk bij Duurstede. Deze Engelsman stond aan de wieg van de kerk in Nederland en Duitsland. Na Willibrord en anderen, begon hij de kerstening van dit moerassige gebied in het noorden.
Vandaag is het 2016. Ondertussen is er heel wat gebeurd. Nederland is minder moerassig (hoewel deze winter toch wel eens anders doet denken). Ons land is gekerstend, kende een rijke christelijke geschiedenis, raakte ontkerstend… en gaat nu naar herkerstening? Vanuit allerlei invalshoeken verkennen we deze beweging, Bonifatius komt langs, de Reformatie (we kunnen beter zeggen: confessionalisering, aldus Van Lieburg), recentere kerkgeschiedenis, Heitink en Taylor. Om de laatste kunnen we kennelijk echt niet heen, als het om deze materie gaat, want Taylor komt in verscheidene bijdragen terug.

Voor meer informatie en duiding van de persoon Bonifatius, bisschop zonder bisdom, kunnen we terecht bij het artikel van ds. Huib Marchand. En wie dan meteen meer wil lezen bladert door naar de Kroniek van de predikant uit het stadje waar Bonifatius aan land kwam. Enige leerzame kanttekeningen bij het begrip ‘kerstening’ en ‘Reformatie’ maakt prof. dr. Fred van Lieburg. Ds. Cock Blenk heeft zo zijn gedachten over ontkerstening van Europa en reageert op onder meer Taylor, Jenkins en missionaire boeken van nu. Koos van Noppen heeft voor ons een samenvatting gemaakt van een inaugurele rede gehouden in Leuven. Prof. dr. Evert van de Poll beschrijft daarin drie invalshoeken voor het duiden van het ontkerstende Europa en komt uit bij een ‘paradox’ van secularisatie. Kennelijk is ontkerstening niet alleen maar een barrière voor het geloof.
De rol van het geloof in de samenleving is inderdaad nog niet uitgespeeld, aldus burgemeester Jos Wienen. En de architect van dit nummer, Wim Dekker, doet zijn duit in het zakje aan het einde van de thema-artikelen. Hij gaat in op het boek Golfslag van de tijd van Heitink.

We openen het nummer met een meditatie uit 1948 van Noordmans. Hij peilt de kwaal, het ‘lot’ van Europa, in het licht van de zendingsbeweging van Paulus en Livingstone. Het is beeldende, wat ouderwetse taal, uit een roerige tijd en nog steeds actueel. Wat er in Europa gebeurt, gaat niet buiten onszelf om… Over deze theoloog volgt overigens meer. In het komende nummer publiceren we een artikel dat nog niet eerder in druk verschenen is (ook niet bijv. in het verzamelde werk): ‘Kerk en toekomst’.

Desiree Prins-van den Bosch MA is proponent (PKN) te Heinenoord en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Raadplegingen: 6981