Skip to main content

30e jaargang nr. 5 (mei 2016)
thema: Noordmans - kerk en toekomst

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief

Alweer enige tijd geleden zijn de resultaten van het onderzoek ‘God in Nederland’ gepubliceerd. De uitkomsten daarvan zullen weinigen hebben verrast. Er volgde een stroom aan reacties en artikelen. Maar weinigen onder ons zullen zich uitkomsten van dergelijke onderzoeken niet aantrekken. Het is moeilijk om onder ogen te zien dat mensen steeds meer los lijken te komen van God en er in de kerk lege plekken komen. Je kunt treuren, teleurgesteld zijn, wellicht zelfs een beetje bang worden als je aan de toekomst van de kerk(gang) denkt.

Als Kontekstueel kregen wij vorig jaar een mail over een vondst van dhr. Arie Oudenaarden. “Hierbij - op nadrukkelijk advies van Dr. A. van de Beek aan Kontekstueel aangeboden – het verloren schaap van Dr. O. Noordmans. Een artikel dat al sinds 1941 in de archieven ligt te wachten op her-nieuwde publicatie. Dit artikel komt dus niet voor in de bekende Verzamelde Werken. Dit is geverifieerd door de St. Noordmans door Dr. G. W. Neven en Dr. J. D. Th. Wassenaar.”
Het betreft dus een artikel van dr. Oepke Noordmans genaamd ‘Kerk en toekomst’. Zo’n artikel, onder het stof vandaan gehaald, met deze waardevolle inhoud, daar hadden wij als redactie wel oren naar. Hoewel geschreven in een heel andere tijd dan de onze, met andere bedreigingen, zoals die er in 1941 waren, is het artikel van blijvende actualiteit. Welk perspectief is er voor de kerk? Als het aan Noordmans ligt, maken we ons daar niet zo druk om. Het gaat niet om de toekomst van de kerk, maar om de komst van het Koninkrijk. En het Koninkrijk is niet het product van de kerk, aldus Noordmans. Er zijn geen garanties. Dat stelt een onderzoek als ‘God in Nederland’ in een ander licht.

We beginnen dit nummer met een inleiding van ds. Niels den Hertog. Na het artikel van Noordmans, volgt een reactie van prof. dr. Bram van de Beek. Hij legt nog wat meer uit wat Noordmans bedoelde en actualiseert hetgeen vijfenzeventig jaar geleden opgeschreven werd. Vervolgens hebben we vier mensen uit verschillende hoeken van de kerk, en met enige verantwoordelijkheid binnen die kerken, gevraagd hun reactie op het artikel van Noordmans te geven. Natuurlijk komt dan bijvoorbeeld Kerk 2025 langs, een traject waar men binnen de Protestantse Kerk in Nederland momenteel druk mee is. Dr. Arjan Plaisier neemt dat mee in zijn reactie op het artikel van Noordmans, hij spreekt overigens ook op de studiedag die aan dit artikel is gewijd, dat vlak voor het verschijnen van dit nummer wordt gehouden. Laatst geboekt is deze keer van ds. Niels den Hertog en de Kroniek van zijn vader dr. Gerard den Hertog. Ook hij refereert nog eens aan dat onderzoek God in Nederland, wat vindt hij ervan dat het christendom ‘een exotisch fenomeen’ wordt?
Een liefhebber van Noordmans geeft op basis van de brief aan de Efeziërs invulling aan wat ‘Kerk en Toekomt’ voor ons in deze tijd kan beteken. Ds. Andries Zoutendijk heeft een idee waar het voor ons op aan komt. Al met al weer genoeg om te lezen, mijns inziens niet alleen voor Noordmansfans, maar voor een ieder die weleens mijmert over de toekomst van de kerk.

Desiree Prins-van den Bosch MA is proponent (PKN) te Daarle en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

  • Raadplegingen: 5076