31e jaargang nr. 1 (sept. 2016)
thema: Spreken over God
T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief
“Wir sollen als Theologen von Gott reden. Wir sind aber Menschen und können als solche nicht von Gott reden. Wir sollen Beides, unser Sollen und unser Nicht-Können wissen und eben damit Gott die Ehre geben.” (Karl Barth, Das Wort Gottes als Aufgabe der Theologie, 1922)
Deze woorden staan in mijn geheugen gegrift, omdat ze deel uitmaakten van de eerste serieuze (en Duitse!) tekst die ik in mijn studententijd mocht lezen.
Deze keer geen nummer met een thema. We hebben verschillende auteurs gevraagd een bijdrage te leveren. Allereerst hebben we ds. Wim Vermeulen gevraagd ons iets te laten proeven van de theoloog waar hij mee bezig is: Samuel Wells. Misschien geen bekende, maar na het lezen van dit artikel, kan het haast niet anders of uw interesse is gewekt.
De Nederlandse theoloog Jan Muis staat centraal in het tweede artikel. Ds. Geert van Meijeren is betrokken geweest bij de totstandkoming van zijn laatste boek over het Onze Vader. We hebben Geert gevraagd of hij ons een soort leeswijzer bij het lezen van dit boek kon geven. Muis heeft zich ten doel gesteld de heersende sprakeloosheid wat betreft geloven te doorbreken. Verder in het spoor van Barth wellicht?
Met Jan Taeke Bakker hebben we de derde theoloog te pakken. Dr. Gerard den Hertog noemt zich een leerling van hem en laat ons met deze leermeester kennis maken. Drie theologen: van veelschrijver tot theoloog met weinig pennevruchten, van zeer systematisch en analytisch en niet-tijdgebonden, naar meer op de huidige tijd gerichte denkers - allemaal hebben ze de kern van het theoloog zijn voor ogen: spreken over God. Wie weet dat één van de artikelen u weet te verleiden om (weer) eens een goed theologisch boek te lezen. En reiken ze u woorden aan, die uw geloofstaal verrijken.
In het vierde artikel richten we ons meer op de kerkelijke praktijk en heeft dr. Hans Schaeffer even het podium om wat uit zijn eigen vakgebied naar voren te brengen. Wat is een begaanbare weg voor de liturgie, met alle veranderingen van onze tijd, te midden van alle verschillen die er in een gemeente kunnen zijn?
De pennenvrucht van dr. Wim Dekker is ontsproten aan het lezen van het boek van Wessel ten Boom. Daarmee zijn we weer terug bij Barth, want Ten Boom heeft een gedeelte van de Kirchliche Dogmatik vertaald en ingeleid. Voor de liefhebber, zullen we maar zeggen. Teksten van Barth zijn de moeite van het proeven, kauwen en herkauwen waard. Levenslang, zoals blijkt. Misschien wel een goed voorbeeld van slow theology. Wat dat is, kunt u gaan lezen.
Desiree Prins-van den Bosch is propontent (PKN) te Daarle en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres:
- Raadplegingen: 4772