Skip to main content

maart 2011 (25e jaargang nr. 4)

Redactief

M.E. Brak

U hebt toen u de post opraapte vast even goed moeten kijken: Wat is dat nou? Ja toch, Kontekstueel… Verschoten van kleur. Niet van schrik, maar van blijdschap! Want 25 jaar al houdt dit blaadje het vol zes keer per jaar op de mat te vallen bij mensen die ‘er iets mee hebben’.

Helaas ben ik er niet bij geweest toen dit blad werd geboren. Helaas… want niets is mooier dan pionieren. In een pionier verenigen zich geloof, idealisme en gedrevenheid, vaak tegen de verdrukking in. Nu is er rond de geboorte van Kontekstueel geen sprake van verdrukking geweest, getuige de verhalen – u vindt ze in dit nummer - van degenen die erbij waren. Maar een beetje een luchtje zat er toch wel aan je als je in de redactie zat of voor Kontekstueel schreef. Die tijd is echt voorbij. Moeten we dan concluderen dat ook de tijd van Kontekstueel, het wat eigenzinnig gereformeerde blaadje, voorbij is? En hoe zinvol is het verschijnen ervan geweest? Het antwoord op deze vragen vindt u in de bijdragen van ds. Wim Dekker en ds. Piet de Jong, pioniers en nog steeds betrokken bij het blad. 

Dit nummer is deels een jubileumnummer, deels een opmaat naar de studiedag die dezer dagen wordt gehouden en als thema heeft: ‘Ik voel, dus ik geloof’ – Welk geloof houdt het? Of anders gezegd: sola fide – heeft dat nog betekenis? Dr. Bert de Leede, ook één van de oprichters en vele jaren redactievoorzitter, had een groot aandeel in de opzet van dit nummer en van de studiedag en neemt het openingsartikel voor zijn rekening. Daaraan vooraf gaat een bijbelstudie van dr. W. Verboom over Petrus die op het water liep en – zo schrijft Verboom – door de context wordt verzwolgen. Dr. Edward van ’t Slot geeft een theologische reflectie op de verhouding van geloof en ervaring bij Barth en Miskotte en dr. Henk van der Meulen gaat in op de vraag wat gezonde geloofsgroei is.
Aan drie predikanten vroegen wij of zij veranderd zijn op het punt van het sola fide als je kijkt naar je eigen ontwikkeling. Eén van hen signaleert: ‘Je moet wel tot het gilde van de senioren behoren voor ze zo’n vraag aan je stellen’. Hoe dan ook, de vraag leverde drie zeer verschillende ervaringsverhalen op. Met als vierde een interview met een échte senior, de 85-jarige ds. Bob Poot, ook al één van de mensen die de aanzet tot Kontekstueel gaven. Twee redactieleden, die tot de jongere en middengeneratie behoren, ronden af met een artikel waarboven zij zetten: Volle kracht vooruit! Daarmee is het dus duidelijk: We gaan nog even door. En de slagroom op de jubileumtaart is ongetwijfeld het gedicht van dr. André Troost.

Als redactie en bestuur zijn we dankbaar dat we dit werk mogen doen. Het stokje wordt doorgegeven; het ideaal blijft hetzelfde: nog meer mensen laten ontdekken hoe gereformeerd belijden een mens in de vrijheid kan zetten. Wij danken God voor wat wij en velen van u aan Kontekstueel beleefd hebben!

Marja Brak is coördinator communicatie van de Protestantse Gemeente Amersfoort en eindredacteur van Kontekstueel