Skip to main content

27e jaargang nr. 6 (juli 2013)

De toekomst van vandaag

Redactief

M.E. Brak

De bekende ds. Orlando Bottenbley trok in 2010 veel aandacht met zijn uitspraak dat hij stellig gelooft dat de Heer binnen 25 jaar terugkomt. Zijn geloof werd met even grote stelligheid door medechristenen bestreden, maar ik dacht: tenminste nog iemand die het over de wederkomst heeft. Hoor je toch zelden meer over.

Eschatologie en toekomstverwachting zijn voor veel christenen geen issue meer. Althans niet aan deze kant van de aardbol, bij arme sloebers in de Derde Wereld ligt dat anders. De westerse wereld – christenen incluis – zit in een proces van Jenseitigkeit (gerichtheid op ‘gene zijde’, de hemel en het eeuwige leven) naar Diesseitigkeit (gerichtheid op ‘deze zijde’, deze aarde en dit leven), zo schrijft ds. Dick Schinkelshoek in zijn inleidende en analyserende artikel. Nog een citaat: We hebben een ‘beestachtige liefde’ tot deze wereld... Dat constateert ds. Andries Zoutendijk, die bij Calvijn te rade ging en kans ziet diens woorden licht verteerbaar te maken.

Vrouw en ambt. Ons redactielid dr. Wim Dekker had in nr. 3 dat thema, waaraan nr. 1 geheel gewijd was, afgerond. Dachten we. Maar dr. Peter Bouter vonddat Dekker in zijn finale de voeten te veel los van de grondhad gekregen en vroeg of hij erop mocht reageren. Aangezien Dekker niet ex cathedra had gesproken – daar is Kontekstueel te gereformeerd voor – kreeg Bouter de ruimte en mocht Dekker vervolgens nog iets terugzeggen.

Tot zover deze ‘amuse’ om u aan tafel te krijgen voor dit Kontekstueel-diner met vele gangen. Proeven maar! Ik heb namelijk nog wat ruimte nodig om afscheid te nemen, want ik ga dit boeiende bedrijf verlaten. Lang genoeg heb ik achter redactieleden en scribenten aangejaagd. En punten en komma’s gezet, teksten ingekort en kromme zinnen gewijzigd. Niet alleen voor en in dit blad trouwens, ik lijk in dat opzicht levenslang te hebben. Altijd met plezier en een dienend hart gedaan, maar van zelf eens iets schrijven kwam de laatste jaren weinig meer. Bovendien ben ik een groot voorstander van verjonging van de redactie én het uitzetten van nieuwe sporen, want contextualiteit vergt dat. Dus ik vind het tijd om te gaan. Het doet me deugd dat (de jonge) Desiree Prins-van den Bosch, de taak van eindredacteur van mij overneemt. Ze heeft bij de totstandkoming van dit nummer al meegedraaid en het was me meteen duidelijk: er zullen haar weinig onvolkomenheden ontgaan!

Kontekstueel staat organisatorisch en financieel goed op de rails, dus ik neem met een gerust hart afscheid. Ondanks de neergang van papierwerk die alom gaande is, weet het blad stand te houden. Dat is bijzonder. Dat het zo moge blijven! Ik groet u allen: A Dieu!

Marja Brak is eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.