Skip to main content

28e jaargang nr. 3 (jan. 2014)

Christelijke dogmatiek

 

T.W.D. Prins-van den Bosch

Redactief

Inmiddels alweer een poosje geleden, verscheen het boek Christelijke dogmatiek van prof. dr. G. van den Brink en prof. dr. C. van der Kooi1. Het is een boek dat bijna zevenhonderd bladzijden lang vol staat met dogmatiek. De gemiddelde gelovige zal wellicht wat aarzelen om dit boek te gaan lezen. Bij sommigen komt er misschien zelfs wat afschuw opborrelen.
Van de gemiddelde Kontekstueellezer heb ik een andere verwachting. Misschien vond u het wel, net als ik, een feest dat er weer eens een goede, lijvige, Nederlandse dogmatiek geschreven is, door mensen die zichzelf typeren als ‘loyaal orthodox’. Het past helemaal in het straatje van ‘Gereformeerd belijden nù’ .

Christelijke dogmatiek is geschreven door twee hoogleraren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (menigmaal werd ik nieuwsgierig wie nu welk stukje geschreven zou hebben, maar helaas wordt dat nooit erg duidelijk). Het is een dogmatiek waarin veel ruimte is voor actuele denkbeelden en voor cultuur, bijvoorbeeld films. Bovenal is het geschreven met het oog op studenten theologie, die met deze dogmatiek weer een actuele dogmatiek (de laatste Nederlandse was van H. Berkhof uit de jaren ’70) in handen hebben. Mocht u naast dit blad nog houden van wat beeldmateriaal, dan kunt u op het internet zoeken naar de filmpjes van dr. Van den Brink en dr. Van der Kooi, waarin ze meer vertellen over hun boek (bijvoorbeeld via de site van het Boekencentrum).

Met dit nummer willen we, nu het boek al enige tijd in de handel is, bezinnen. Veel lezers voelen wel aan, of kunnen lezen, dat het boek soms andere keuzes maakt, dan andere dogmatieken deden of andere keuzes maakt dan binnen de gereformeerde traditie wel wordt gedaan. Wij hopen dat u met dit nummer ontdekt waar eventuele wissels zijn omgezet en wat de scribenten daarvan vinden. De thema-artikelen zijn dan ook stevige kost. Daarnaast hebben we wat lezers gevraagd om hun ervaringen op papier te zetten. Daar zou u ook kunnen beginnen met lezen, om erin te komen. Wat het geheel nog spannender maakt, is dat in het volgende nummer de auteurs hun reactie zullen geven op wat er in dit nummer geanalyseerd wordt.

Natuurlijk zijn er ook de gebruikelijke rubrieken, waarbij de dogmatiek weer even naar de achtergrond verdwijnt. Hoewel, bij Laatst Geboekt door mw. C.J. Bosch-Klapwijk komt het thema ‘verstand en geloof’ weer bovendrijven. Ds. C. van den Berg uit zijn gedachten over de Nederlandse kerk op het wereldwijde web, met natuurlijk aandacht voor Mijn Kerk, de online kerk die de Protestantste Kerk in Nederland onlangs is begonnen.

Ik wens u veel leesplezier. Overigens, wij zijn ook online: u hoeft niet op de reactie in het volgende nummer te wachten, u kunt ook zelf alvast reageren op dit nummer via onze website of via Twitter.

Desiree Prins-van den Bosch MA is eindredacteur van Kontekstueel.

Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1 Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer 2012.