Skip to main content

29e jaargang nr. 6 (juli 2015)
thema: Een lichtkring om het kruis

Redactief
T.W.D. Prins-van den Bosch MA
Een volle kerk in Nijkerk bewees dat het nieuwste boek van prof. Bram van de Beek op de warme belangstelling van velen mag rekenen. Een lichtkring om het kruis (Scheppingsleer in christologisch perspectief, Zoetermeer 2014) telt de nodige bladzijden en is niet een boek dat je zo even doorleest. Maar ook wij als Kontekstueel vonden het boek zo de moeite waard, dat we niet alleen die studiedag in Nijkerk, maar ook dit nummer eraan wijden. Want de inhoud ervan spreekt van een gelovige omgang met de bijbel en theologie, een diepe betrokkenheid op onze wereld en een grote gevoeligheid voor het lijden en de ellende in die wereld. Dat lijden zorgt voor vragen, vragen die Van de Beek niet uit de weg gaat, maar juist in zijn diepte wil peilen. En dat kan volgens Van de Beek niet anders dan door te beginnen bij Christus, door de schepping te bezien vanuit het kruis. Hoe dat zit, wordt hopelijk duidelijk als u dit nummer gelezen hebt. 
Die studiedag is alweer enige tijd geleden belegd, in samenwerking met AKZ+. Dat is een gezamenlijk project van de Theologische Universiteit Apeldoorn, de Theologische Universiteit Kampen en hogeschool Viaa te Zwolle. AKZ+ organiseert allerlei colleges en ook in dit geval bleek de samenwerking vruchtbaar te zijn – getuige de mooie opkomst en de interessante lezingen. Of dat laatste helemaal waar is, mag uzelf beoordelen: dit nummer bevat een verkorte weergave van alle lezingen die voorbij kwamen. En vergeet ook niet onze site te bezoeken waar de lezingen van dr. Hans Schaeffer en dr. Dolf te Velde onverkort te vinden zijn, evenals een fotoverslag van de studiedag. 
We beginnen dit nummer uiteraard met prof. Van de Beek zelf, die laat zien wat de belangrijkste achtergronden en bronnen van zijn boek zijn. Vervolgens is er een interview met professor Eep Talstra over Van de Beeks exegese van het Oude Testament. Drs. Ad Verwijs laat zien hoe het boek gelezen kan worden in een land dat de nodige ellende gekend heeft: Rwanda. Drs. Tjerk de Reus heeft weer een andere insteek, namelijk de moderne literatuur. De Reus’ artikel is overigens ook heel geschikt om als eerste gelezen te worden, om een beetje in de materie te komen. Dr. Hans Schaeffer gaat in op de ethische consequenties van het boek en dr. Dolf te Velde nam de dogmatiek als uitgangspunt. Natuurlijk komt prof. Van de Beek ook zelf weer aan het woord, in zijn reactie op de lezingen. 
Vanwege de lengte van de artikelen, is het Laatst geboekt komen te vervallen. Wel kunt u de Kroniek lezen van ds. Kees van den Berg. Helaas de laatste van zijn hand - wat hebben we genoten van je scherpe observaties! Mensen gaan en mensen komen: in de redactie hebben we Pieter Baas verwelkomd, predikant (PKN) te Houten. 
 
De zomer komt er weer aan. Mocht u het boek nog niet hebben gelezen, dan hoop ik dat er alle tijd is om het lijvige exemplaar dat we nu onderhanden hebben eens echt te gaan lezen. Mijn ervaring is dat als je eenmaal begint, je zo een eind op weg bent. Maar of hij zo geschikt is voor aan het strand en of hij nog in uw packpack past…
Desiree Prins-van den Bosch MA is proponent (PKN) en eindredacteur van Kontekstueel.
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Om dit nummer te bestellen, klik hier