Skip to main content

31e jaargang nr. 2 (nov. 2016)
thema: Helden

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief

Als je zelf bezig bent met het kopen van een auto, dan zie je die auto opeens overal rijden. Zo verging het mij ook bij de totstandkoming van dit nummer. Opeens zie ik overal helden. Er is de Nederlandse film De held die het Nederlands filmfestival opende. Gebaseerd op een boek van Jessica Durlacher. In de bushokjes hing een poster met een animatiejongetje als held. En in de gemeente Hellendoorn, waar ik in woon, wordt er gezocht naar de ‘held van Hellendoorn’ in het kader van duurzaamheid. Denk aan een man die elke dag in het bos zwerfafval opraapt tot en met een stichting Fair Trade Hellendoorn. Helden zijn helemaal ‘hot’. Maar er is ook een tijd geweest, dat je vooral niet meer of beter moest zijn dan een ander. En dan zijn er nog de helden van de kerk: heiligen bijvoorbeeld. Zijn zij helemaal uit beeld?

We beginnen deze Kontekstueel met de verering van heiligen. Met de Reformatie verdwenen heel wat religieuze rituelen, samen met de heiligenverering. Alleen Christus is de Middelaar. De gewone man moest nu zelf geloven, naar de kerk gaan en het Woord horen. Het is de vraag of dat gelukt is. En of het wenselijk is om in het geheel geen heiligen of martelaren meer te vereren. Hebben gelovigen niet altijd bijzonder voorbeelden nodig, om te inspireren en zich aan te spiegelen?

Dr. Wim de Bruin gaat voor ons na wat er in de Bijbel aan heiligenverering te vinden is. Een aantal kandidaten komen langs. Dr. Gerben Heitink meent dat de kerk van nu, ten opzichte van heiligen verering in de kerkgeschiedenis, nog wel wat heeft in te halen. En dr. John Exalto laat ons zien hoe ik in de gereformeerde traditie ruimte was voor heiligen. Ds. Kees van den Berg schijnt zijn licht over het fenomeen helden vandaag de dag. Helden zijn een kompas, mensen aan wie we ons kunnen optrekken. Waar ik naar heb uitgekeken zijn de laatste bladzijden, waar mensen uit de doeken doen wie hun held is en waarom. We vinden daar twee woordkunstenaars, een theoloog en dominee en een politica. Ik vraag me wel af of ikzelf eigenlijk ook een held of helden koester. Ik geloof dat ik wat dat betreft meega met wat Kees van den Berg schrijft: Helden hoeven niet beroemd te zijn, mensen in je omgeving kunnen ook een held zijn en dan voor meer dan één dag.

Natuurlijk vindt u in dit nummer ook een Laatst geboekt, over oorlogsboeken, en een Kroniek. In de Kroniek o.a. aandacht voor de lezing die minister Schippers hield over vrijheid en die ook in de redactievergadering de nodige stof deed opwaaien. We sluiten af met een ‘held’ binnen hervormd-gereformeerde kring. Ds. Bert Karel Foppen schreef een artikel naar aanleiding van het verzameld werk van ds. G. Boer.

We zijn blij om te kunnen melden dat de redactie versterking heeft gevonden in de persoon van dr. Pieter Veerman. Hij is gepromoveerd op gebed in de Heidelberger Catechismus. Pieter, welkom!

Desiree Prins-van den Bosch is proponent te Daarle en eindredacteur van dit blad. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  • Raadplegingen: 7531