31e jaargang nr. 4 (maart 2017)
thema: Liturgie als oefening voor het leven
T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief
Alweer een hele tijd geleden vergaderde de redactie van dit blad in de Bergkerk in Amersfoort, ons vertrouwde plekje. Deze keer zaten we in een andere zaal op de bovenverdieping, omdat in onze ‘eigen’ zaal op dat moment een andere vergadering plaats vond. Opeens verschenen er allerlei hoofden boven het afplakplastic op het raam; de andere vergadertijgers liepen langs, ze waren kennelijk klaar. Onder anderen het hoofd van de ons wel bekende Willem Jan Dekker. Ze bleken te vergaderen over de bundel Weerklank. Er ontspon zich een gesprek binnen de redactie. De een riep: ‘weer een nieuwe bundel?’, de ander verdedigde de motieven die aan het ontstaan van deze bundel ten grondslag lagen. Het gesprek liep uit op een breder gesprek over zang en muziek in de eredienst. Een tijd later vond de conferentie ‘Fearless presence’ plaats met Samuel Wells als spreker. Zijn gedachten over liturgie leken ons een vruchtbare manier om met de discussie over liturgie om te gaan. Een discussie waar veel kerken(raden) met te maken hebben.
Dr. Arjan Markus en ds. Hanneke Ouwerkerk lichten in het eerste thema-artikel uitgebreider toe wat de reden en aanleiding van dit nummer over liturgie is. Vervolgens vinden we een wat uitgebreidere introductie op Wells’ gedachten over de morele vorming van liturgie, van de hand van ds. Hendrik Mosterd. ‘Maar past dit eigenlijk wel bij onze gereformeerde traditie?’, is dan de vraag. Dr. Hans Schaeffer probeert daar een antwoord op de te geven. Concrete lijnen voor de discussie over liturgie in onze kerken vinden we bij ds. Wim Vermeulen. De psalmen blijken een onmisbaar goed, niet vanuit de vanzelfsprekendheid, maar vanuit de verwondering over hun waarde en betekenis. Ten slotte geeft dr. Edward van ’t Slot zes criteria die helpen te bepalen of de liturgie ten dienste staat van het Koninkrijk, straks en nu.
Over de toekomst bestaan ook nog hele andere ideeën. Dr. Peter Verbaan heeft een paar interessante boeken gelezen, met niet altijd even hoopvolle schetsen van wat ons te wachten staat. En hij laat een dichteres aan bod komen, die de kracht van poëzie wil aanwenden voor het goede in de samenleving. Burgemeester Jos Wienen laat zijn licht schijnen op de politieke ontwikkelingen van de laatste tijd. Hij gaat ook in op het gesprek bij Jeroen Pauw over de geweldsteksten in de bijbel. Een gesprek die ook indruk heeft gemaakt op Martijn van Laar. Ieder op hun manier becommentarieert wat daar aan tafel gebeurde. Het stemt tot nadenken.
Tot slot nog iets anders: op deze plek wil ik graag nog memoreren aan vrijdag 10 februari, de dag dat prof. Gerard den Hertog afscheid nam van zijn werk als hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Het was een mooie middag, met een mooie verrassing; hij mag zich nu Officier in de Orde van Oranje Nassau noemen. Gefeliciteerd!
Desiree Prins-van den Bosch MA is proponent (PKN) te Daarle en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres:
- Raadplegingen: 5611