Skip to main content

32e jaargang nr. 5 (mei 2018)
Thema: Schuld

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief
Onze blik wordt steeds meer verruimd. Eerder werd het leven meer gestempeld door het dorp waar je leefde of hooguit door wat er in het land zich afspeelde. Het lastige is dat we steeds meer over dergelijke muren heen kijken, naar wat er zich elders afspeelt. Meestal wordt dat gezien als zegen, maar het kan ook een vloek worden. Bijvoorbeeld als het gaat om schuld. Ook schuld globaliseert. Het gaat niet meer over jou en je buurman, maar steeds meer ook over onrecht ver weg, bijvoorbeeld in de fabrieken waar mijn kleding gemaakt wordt. Dat leidt als snel tot een gevoel van onmacht: wat kan ik eraan doen? Daar moest ik aan denken toen ik in de Laatst geboekt van Marja Brak las. Ze bespreekt een boek over ontbossing en milieuproblematiek en schrijft daarover: ‘Toch maar doorsukkelen met mijn gekrabbel in de marge van de duurzaamheid.’ Een treffende beschrijving van een ervaring die ik geregeld bij mezelf bespeur.
Wie vandaag de dag met het woord schuld op de proppen komt, die heeft wel wat uit te leggen. En dat is wat we in dit nummer proberen te doen. De aftrap komt van prof. dr. Ger Groot, die de ontwikkeling schetst van schuld in de westerse geschiedenis. Zijn artikel verscheen eerder in een andere versie in Wapenveld. Ds. Kees van den Berg geeft ons een verrassend inkijkje in songteksten die over schuld gaan. Dr. H. de Leede en ds. A.J. Zoutendijk nemen respectievelijk de kerk en de preek als uitgangspunt. De Leede roept de kerk op om een plek te zijn waar je uit kunt komen voor je schuld. Misschien zoals dr. J.J. van Peperstraten beschrijft in zijn artikel? En dan hebben we nog iemand geïnterviewd die beroepsmatig veel met schuld te maken heeft: mr. Leendert Verheij, die net heeft afgezwaaid als president van het Gerechtshof Den Haag.
Ik kan maar meteen voor de dag komen met een foutje dat ik zelf maakte bij het opstellen van dit nummer. Het zorgt ervoor dat we bij uitzondering niet openen met een Bijbelstudie. Gelukkig dat er nu iemand aantreedt die weer met frisse moed de eindredactie gaat doen. Welkom, Jeroen Hagendijk! Natuurlijk komt de bijbel ook op andere manieren wel naar voren, maar om het een beetje goed te maken hieronder een bewerking van Psalm 130.

Naar Psalm 130

Waar ik u aanroep is diepte:
hoor dan mijn stem.
Laat uw oor zich verstaan
met de stem van mijn verdriet
want eeuwig is zij als u.
Wat is mijn angst anders
dan uw weidsheid?
Achter mijn zwijgen
zoek ik uw woord:
maak dan van mijn hoop
uw dageraad
en van mijn duur uw dag.

uit: De Psalmen in de bewerking van Lloyd Haft 
Amsterdam: Querido 2003

T.W.D. Prins-van den Bosch MA is proponent te Daarle. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


  • Raadplegingen: 3370