Skip to main content

32e jaargang nr. 6 (juli 2018)
Thema: Martin Luther King onder de profeten

T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief

Nog niet zo lang geleden werd de lijst met classispredikanten van de Protestantse Kerk in Nederland bekend. Een ware twitterstorm van kritiek barstte los, omdat het gros van hen wit, 50+ en man is. Waar is de diversiteit? Loopt de PKN niet hopeloos achter? Hoe kon dit toch gebeuren?

Zo en op allerlei andere manieren blijkt dat vijftig jaar na de moord op ds. Martin Luther King jr. discriminatie hoog op de allergielijst staat van veel Nederlanders. Mensen reageren soms pijlsnel en heel boos. Terecht? Het is geen nieuws dat het nog op allerlei manieren en op grote schaal gebeurt, zij het niet meer hetzelfde als in de tijd van King – gelukkig niet. Het lastige is, discriminatie heeft altijd te maken met vanzelfsprekendheid. Vanzelfsprekendheid voor een meerderheid, die doorbroken moet worden. Martin Luther Kings moed is een voorbeeld voor velen. We zouden hem een moderne martelaar kunnen noemen (toevallig ben ik bezig in De slag om het hart van Herman Paul). Dus dan is aan ons de vraag: wat is onze droom? Waar liggen vanzelfsprekendheden vandaag? Kunnen wij door King worden geïnspireerd?

In dit nummer is er aandacht voor de menselijke maat. Martin Luther King was zelf geen heilige, op zijn preken valt misschien ook wel wat aan te merken. Ds. Jacobine Scholte-de Jong laat ons zien dat King, naast profeet of wereldverbeteraar toch vooral predikant was en hoe dat haar inspireert. Dat komt ook naar voren in het artikel van dr. Kees van Ekris, die natuurlijk niet mag ontbreken in dit nummer, met zijn proefschrift over profetische prediking. Wat hem betreft is King geen icoon maar een reguliere dominee. Een gedachte die misschien ook wel een bemoediging mag zijn voor de dominees van nu, die hun preken zien verbleken bij die van King. In het derde artikel ligt een bundel met preken van King (Strength to love) op het bureau van ds. Timmerman. Er is bewondering voor de manier waarop King overtuiging en de praktijk van het leven met elkaar weet te verbinden, voor de manier waarop hij het hart raakt. Maar er is ook kritiek, over de omgang met bijbelteksten bijvoorbeeld. Dr. Jan Martijn Abrahamse probeert ons te verleiden om net als King ‘onaangepast gedrag’ te vertonen. We sluiten af met een paar korte portretten over de dromen van politicus Don Ceder, oud-politicus en bestuurder van de Haagse Hogeschool, Leonard Geluk en predikante Mirjam Kollenstaart-Muis.

Dan zijn er natuurlijk nog de Kroniek van dr. Gerard den Hertog, met niet mis te verstane analyses over milieuproblematiek en christen zijn, en een Laatst geboekt van de hand van ds. Pieter Veerman over boeken van Fik Meier – zeker aanbevolen voor de toerist onder ons die zijn geschiedeniskennis wil opfrissen.

Iemand die zich ook sterk maakt tegen discriminatie, onder meer in zijn Kronieken, is ds. Piet de Jong. Van hem verscheen Sores en zegen. Daarin blikt hij terug op zijn jaren als dominee, waarbij ook dit tijdschrift niet onbenoemd blijft. Mooi om zo’n verhaal te lezen, natuurlijk doorspekt met allerlei anekdotes, zeker ook voor mensen die nog aan het begin staan, zoals ondergetekende. Hopelijk mag de kerk nog een poos de vruchten plukken van jouw werk, Piet! Datzelfde wens ik dr. Wim Dekker toe, die met zijn boek Verbonden en vervreemd zijn inspiratie uit de rede van Paulus op de Areopagus met ons deelt. Over dat boek volgt later nog meer…

Desiree Prins-van den Bosch is proponent te Daarle en hoofdredacteur van dit blad. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  • Raadplegingen: 3566