Skip to main content

38e jaargang nr.  1 (januari 2024)
thema: Kunstmatige Intelligentie (AI)

Daniël Maassen van den Brink
Redactief

Sinds de verschijning van ons laatste nummer in het nog oude jasje zijn we als kerk een nieuwe tijdkring binnengegaan. En hoewel de veertigdagentijd met rasse schreden nadert, ligt het feest ‘van de nieuw geboren Heer’ pas net achter ons.
Ook voor Kontekstueel is er een nieuwe tijdkring aangebroken, nadat de vorige met een aantal maanden was opgerekt. Per ingang van deze jaargang lopen we daardoor gelijk met het kalenderjaar. Inhoudelijk zetten we dezelfde toon voort. Qua vormgeving is er een en ander veranderd. Ook wij willen immers met het nú meegaan. In uw handen het resultaat. Noem het een wedergeboorte. Om dit te bewerkstelligen hebben bestuur, redactie, eindredacteurs, vormgever en drukker niet stilgezeten. Wat ons betreft is het een vrolijk-orthodox geheel geworden. Hopelijk vindt het uw waardering. Overigens is dit nummer door het huidige ontwerp maar vooral ook door het aantal artikelen behoorlijk dik uitgevallen, maar dat is eenmalig.

Het overkoepelende thema is deze keer ‘kunstmatige intelligentie’, in het Engels ‘artificial intelligence’ (AI). AI is een steeds groter wordende techniek die zich aan ons opdringt, reflectie is daarom nodig. De hoofdvraag van dit nummer is: wat betekent de voortgaande ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor de theologische duiding van ons mens-zijn? Na een inleiding van Maaike Harmsen, die momenteel bezig is met een proefschrift over technologie en theologie, gaan Cees Zweistra en Niels den Hertog vanuit een filosofische en theologische invalshoek op zoek naar het menselijke van de mens – wat de mens mens maakt. Vervolgens schetst Jack Esselink met zijn apocalyptische verbeelding hoe AI eraan kan bijdragen om dichter bij God te komen. En te midden van allerlei technologische ontwikkelingen doet Martine Oldhoff ‘een poging om de menselijke ziel op te delven’ door in te gaan op de persoonlijke identiteit van de mens.

Buiten de thematiek van AI om bevat dit nummer ook een tweetal bijdragen naar aanleiding van Stefan Paas’ boek Vrede op aarde. Heil en redding in deze tijd. Daarover heeft in verschillende media inmiddels al behoorlijk wat lof zowel als kritiek geklonken. Dat is niet voor niets, want er staat iets wezenlijks op het spel: heil en redding. Ook in ons tijdschrift hebben wij ruimte gemaakt voor reacties. De eerste bijdrage is van ons redactielid Wim Dekker. De tweede bijdrage is gegoten in een briefwisseling, gevoerd door Kees van der Kooi en de schrijver van het boek zelf, Stefan Paas.

Verder feliciteren wij op deze plaats eindredacteur Rens de Ronde met zijn bevestiging als predikant van de Hervormde Gemeente Willige Langerak!

D. Maassen van den Brink is predikant van de Hervormde Gemeente Well-Ammerzoden en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

  • Raadplegingen: 1511