Skip to main content

november 2011 (26e jaargang nr. 2)

P.L. de Jong
Dr. Tim Keller in Berlijn

In de week van 24 oktober vond in Berlijn een conferentie plaats voor churchplanters in de steden van Europa onder de naam City to City Europe. Ongeveer 600 (vooral jonge) mensen uit Europa en de VS troffen elkaar in Berlijn. Onder hen velen uit ons land.

City to City Europe is enkele jaren terug gestart vanuit de Redeemer Church in New York, met haar bekende voorganger de presbyteriaan dr. Tim Keller. Keller heeft een grootse visie voor de stad, het nieuwe zendingsgebied. Regelmatig zie je in kranten krimpplaatjes; altijd over het oosten en het zuiden, nooit over de randstad. Is de Geest van God bezig in het laatste der dagen de mensen bij elkaar te brengen in grote steden waar naast veel Babel iets oplicht van de belofte van een nieuw Jeruzalem? Op het eerste gehoor lijkt dit soort gedachten speculatief en optimistisch Amerikaans. Maar allemaal onzin is het niet. Op alle belangrijke momenten in de geschiedenis laat God zien dat Hij de God van alle volken is. En het feit dat straks driekwart van de wereldbevolking in steden woont, moet elke zendingsorganisatie de richting wijzen. Veel en veel meer inzet – ook financieel - in de steden. Daar is de dynamiek, daar loop je ook gewoon meer kans op een bekering dan in de Bible Belt.  

Vanuit deze visie ontstond vanuit Amsterdam het project City to City Europe, met enthousiaste promotors als Allan Barth van de Redeemer, Martin de Jong, ds. Bas van der Graaf, dr. Siebrand Wierda en dr. Stefan Paas. Juist op het moment dus dat er alleen maar zorg om Europa is, niet het minst over de aanwezigheid of afwezigheid van God, gaat men voluit voor een nieuwe planting van het christelijk geloof via de steden. De conferentie in Berlijn was dan ook bedoeld voor verdere visieontwikkeling, ontmoeting, netwerken en toerusting.
Hiervoor vloog Tim Keller zelf  naar Berlijn en verzorgde  de drie belangrijkste lezingen. Thema’s: Marks and attitudes of a gospel-centered church; Marks of the big-city context and describe ways in which a local church can react to and accomodate them; In hoeverre moet een urban church ook een holistic church zijn. ‘s Middags hield onder anderen Stefan Paas een verhaal over de zin en perspectieven van churchplant in Europa.  

Tim Keller (1950) is een zeer begenadigd (s)preker. Met alleen een schriftje bij zich waarin de citaten staan die hij tijdens zijn betoog of preek nodig heeft. Belezen, scherp, humoristisch en gevat, apologetisch, maar ook spiritueel en heel gereformeerd. Op de achtergrond hoor je veel Abraham Kuyper. Vooral in zijn visie op kerk en samenleving en je rol daarin als christenen. De sfeer op zo’n conferentie is dan ook heel sterk independent. Dat er ook nog een RKK is, Anglicanen, een PKN, een EKD? Dat is allemaal nergens in beeld. Veel churchplanters doen ook hun eigen ding. Anders dan in NYC, bedacht ik, want alle churchplants daar blijven sterk verbonden met Redeemer en volgen de kerkorde die daar in gebruik is. Bijvoorbeeld geen vrouwelijke ambtsdragers. Maar elk werelddeel en elke stad heeft zijn eigen cultuur en volgt zijn eigen dynamiek. Het was weer heel boeiend en inspirerend Tim Keller mee te maken en de hele kring van mensen die hij aangestoken heeft.  

Drs. P.L. de Jong is predikant (PKN) te Rotterdam-Delfshaven en redacteur van Kontekstueel
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.