Skip to main content

38e jaargang nr.  3 (mei 2024)
thema: Ezechiël. De heerlijkheid van de Heer in het geding

Daniël Maassen van den Brink
Redactief

Onze Hervormde Gemeente Well-Ammerzoden heeft een zeker kerkstempel (op onze website vind je er meer over). Het stempel is vierkant en bevat allerlei symboliek die betrekking heeft op de gebouwen van onze gemeente en op andere beziens- en noemenswaardigheden uit onze omgeving. In het kader van het stempel staat ‘Ezechiël 40’. Met name deze Bijbeltekst nodigde mij eens uit om dit stempel nader te onderzoeken en inspireerde me erover te preken.
Vanaf Ezechiël 40 krijgt Ezechiël een visioen over een nieuwe tempel. Allerlei lengte-, breedte- en hoogtematen passeren de revue. De maten wijzen op een symmetrie: alles is vierkant. Door deze rechte lijnen weet je zogezegd waar je aan toe bent; ze wekken vertrouwen.
Prachtige lijnen zijn hieruit te trekken. Ons kerkstempel is niet voor niets vierkant: het drukt uit dat de Heer zelf de betrouwbare grondslag is van onze kerkelijke gemeente, van al ons kerkelijk gebeuren. Hij is het ook van wie we geloven dat Hij de eeuwen door de godshuizen van onze gemeente heeft vervuld met zijn glorie.
En zo zijn er veel meer mooie lijnen te trekken. Richting Ezechiël 47, over de rivier die ontspringt vanuit de tempel; Well en Ammerzoden liggen aan de Maas. En richting Openbaring 21, over de vierkanten stad – een kubus zelfs – waar geen tempel meer is, omdat God zelf haar tempel is; het verzekert ons van een heerlijke toekomst.

Waar bepaalde afmetingen in een Bijbelboek al niet naar verwijzen. En zo staat het Bijbelboek Ezechiël vol met andere beelden en visioenen die tot ons spreken in de huidige tijd. De bijdragen in dit nummer laten ons dat zien.
Al langer leefde er binnen de redactie de wens om weer eens een Bijbels-theologisch nummer te maken. De aanleiding om Ezechiël als uitgangspunt te nemen is dat twee redactieleden – Jeroen Hagendijk en Arjan Markus – in hun gemeente met Ezechiël bezig zijn geweest in een prekenserie. Zij ervoeren dit als een intrigerend avontuur. Zelf hebben zij dan ook een bijdrage geleverd aan dit nummer.

Ten slotte, afgelopen redactievergadering heeft Gerrit van Meijeren aangegeven te willen stoppen als redactielid van Kontekstueel. Wij zijn hem dankbaar voor zijn werk voor onze redactie in de afgelopen jaren. Met zijn denkwerk en inzet heeft hij ons tijdschrift verrijkt en ons – ook tijdens de redactievergaderingen – theologisch geïnspireerd. We wensen hem al het goede toe, ook bij zijn werk elders in de kerk van onze Heer! Wie weet zal zijn naam nog weleens boven een Kroniek te vinden zijn.

D. Maassen van den Brink is predikant van de Hervormde Gemeente Well-Ammerzoden en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


                                                                                                                  

  • Hits: 220