Skip to main content

nr2 • 2009 • Redaktief

november 2009 (24e jaargang nr. 2)

Redactief 

Marja Brak

Het had nog best wat voeten in de aarde: het milieu aan de orde stellen in Kontekstueel. Eén redactielid opponeerde heftig, omdat hij vindt dat iedereen – en vooral in de politiek – wel ‘groen praat, maar niet groen doet’. En zijn eigen dagelijks leven leek wel louter te bestaan uit het scheiden en wegbrengen van alle soorten afval die zijn huishouden produceert. Maar enigszins afgekoeld sloeg hij wel de spijker op de kop door te zeggen: ‘Niemand weet meer wie de eigenaar van het bos is!’ Daar beginnen we dus mee in de bijbelstudie in dit nummer: de mens is toch ooit aangesteld als beheerder en niet als vertrapper van deze aarde?

Wanneer je professor De Knijff vraagt om een bijdrage weet je dat je een gedegen artikel krijgt, dat je helpt je eigen gedachten over een thema te ordenen en nieuwe aspecten te binnen te brengen. Hij bijt het spits af in het eerste van de drie thema-artikelen over ons omgaan met de schepping. Dr. Hans Schravesande en ds. Gerrit de Fijter gaan in de daarop volgende artikelen in op wat de kerk wel en niet doet, en zou moeten doen, als het gaat om onze ecologische voetafdruk – de nieuwe term voor dat waarmee wij de aarde belasten. Het Churchwheels idee van De Fijter zou gezien zijn doorzettingsvermogen zeker kans van slagen hebben, maar hij is nu druk met zijn idee van een Nationale Synode en je kunt niet alles tegelijk. Kiezen is lastig, want leer en leven zijn even belangrijk.

Lopen wij als gereformeerd segment in de kerken achter met onze aandacht voor het milieu? Dat bestrijd ik graag: in 1973 al – kort na het verschijnen van het rapport van de Club van Rome – startte de RRQR (de reünistenclub van CSFR) een bezinningsgroep daarover. Het resultaat was een themanummer van ‘Wapenveld’, het nog steeds bestaande en zeer bijdetijdse blad. En nog altijd bekende mensen uit onze kring, zoals mr. P. Schreuder, ds. C. Snoei en drs. G. Verweij, waren hierbij betrokken.

We serveren u niet alleen maar milieuzaken. Er lag nog een mooie tekst van redactielid ds. Wim Dekker over bekering, waarvoor we nu ruimte hadden. En de in het vorige nummer – u weet wel: over de dertigers – beloofde briefwisseling gaat van start. ‘Laatst Geboekt’ gaat uiteraard over boeken, maar ook de Kroniek bevat deze keer een leeservaring. Dat is misschien niet helemaal de opzet van een kroniek, maar ik voel me een beetje verantwoordelijk voor die insteek. Onlangs mailde ik ds. Jan Maasland, wiens inzichten in de moderne literatuur bekend zijn, namelijk de vraag wat hij vond van een pas verschenen roman over een opwekkingsprediker die zijn geloof verloren had. Hij gaat in de Kroniek op deze vraag in. Als predikant.

Wie zoals ik van feestjes houdt, kan ik iets in het vooruitzicht stellen: in 2010 gaat Kontekstueel de 25e jaargang in. Als bestuur en redactie duiken we eerst maar eens in de archieven. Want wie dankbaar gestemd is, begint met terugkijken.

Tot slot: ds. Piet de Jong en Marja Brak zouden na de taakverdeling tussen hoofd- en eindredacteur toch om beurten dit Redactief schrijven? Jazeker, maar op het moment dat de kopij naar de drukker moest, werd in huize De Jong juist het afval gescheiden en weggebracht. Ja, leer en leven….. (zie hierboven). Volgende keer vindt u hem wel op deze plaats!