Skip to main content

nr6 • 2009 • Redaktief

juli 2009 (23e jaargang nr. 6)

Redactief

drs. P.L. de Jong

Vanuit Londen is het niet ver naar Downe, de geboorteplaats van Charles Robert Darwin. Het huis waar hij geboren werd en ook de laatste jaren van zijn leven doorbracht staat er nog steeds. Een landhuis met een flink stuk grond met uitnodigende wandelpaden. Helaas was bij mijn bezoek het huis dicht, zodat we alleen even door de ramen naar binnen keken en een poosje over de paden dwaalden, terwijl we in de geest Darwin voor ons zagen lopen. In gedachten verzonken, maar steeds ook weer hier of daar iets opmerkend. Hij moet iemand geweest zijn wiens ogen nooit rust hadden. Waar hij ook was zag hij dingen in de natuur zich ontwikkelen en dwong hij zich die proberen te verklaren en een plek te geven in een groot geheel en een omvangrijke visie. Ondanks een zwakke gezondheid zou hij qua werkprestatie en integriteit hoog gescoord hebben bij het bepalen van zijn C-factor.
Geboortedata brengen Darwin (1809) en Calvijn (1509) dit jaar even bij elkaar. Precies 150 jaar geleden publiceerde Darwin zijn geruchtmakende boek On the origin of species by means of natural selection. De ondertitel luidde or the preservation of favoured races in the struggle for life (6e definitieve editie 1872). Darwin studeerde behalve natuurkunde ook theologie, maar gaandeweg verloor hij zijn geloof. Al werd hij nooit een atheïst. De gedenksteen met zijn naam ligt ook opvallend dicht bij het altaar in de Westminster Abbey.
Evenmin als Calvijn is Darwin dit jaar geruisloos voorbij gegaan. Al in november vorig jaar begonnen de eerst creationistische waarschuwingen. Later zelfs een huis-aan-huisactie om Nederland voor te bereiden. Vervolgens krantendiscussies, een congres, conferenties. En een biecht van Andries Knevel. Ook spontane mails aan de redactie van Kontekstueel de uitdaging mee aan te gaan. Dat willen we graag. Alleen: valt er na alles nog iets toe te voegen? Wij denken van wel.
Onder andere de vraag of er een pad is tussen de loopgraven van creationisten en evolutionisten. En wat zijn de consequenties voor het godsbeeld als je op een of andere manier de evolutietheorie een plek geeft in je wereldbeeld. En: maakt het iets uit voor je mensvisie als je al miljarden jaren onderweg bent als mens zonder aanwijsbaar begin of een overzichtelijk pak weg 6000 jaar?
En om wat voor soort geschiedenis’ gaat het in Genesis 2-4? Is er meer geschiedenis dan historie en meer weten dan wetenschappelijk weten? Na de bijbelstudie van ds. D.M. van de Linde proeft prof.dr G.C. den Hertog eerst eens ons aller nieren. Aansluitend bij Pascal en zijn verbijstering over het lege stille heelal. Waar zijn we bang voor in ons gesprek met Darwin en zijn navolgers – Ronald Plasterk cum suis - vandaag? Welke redenen bepalen ons hart?
Dr. A.A.A. Prosman gaat vervolgens in op de vragen van het godsbeeld in heel het geding om geloof en/of evolutie. Dr. H.de Leede laat zien wat de betekenis is van Genesis 2-4 binnen de ouverture van Genesis (hfst 1-11). Met deze bijdragen doen wij onze duit in het Darwin-zakje.
We hebben nog meer. Drs. J. Wienen schrijft oa naar aanleiding van een boek van Obama over de moeizame identiteitsvorming van gekleurden in een land van blanken.Voor de Kroniek tekent deze keer Marja Brak. Zij schrijft naar aanleiding van de ver-schoteling van haar woonomgeving, maar eindigt met het plan een buurtfeest te gaan organiseren. Moedig! Alle kans hele boeiende mensen te ontmoeten.