nr4 • 2015 • Redactief
29e jaargang nr. 4 (mrt. 2015)
thema: Brandpunten van de verkondiging
Redactief
M.E. Brak
Leest ‘een gewoon gemeentelid’ de notitie ‘Brandpunten van de verkondiging’ (22 pag.) van de Protestantse Kerk in Nederland? Ik denk het niet. Een ‘gewone dominee’ misschien ook niet eens. Hoewel sommigen in die laatste categorie zich er op Twitter wel over opwonden, getuige de tweet: ‘Gaat de PKN met ‘Brandpunten in de verkondiging’ een eenzijdige confessionele koers varen?’ Of een andere: ‘Je moet ook geen dogmatici brandpunten voor de kerk laten noemen, maar trendwatchers en maatschappelijke profeten’. De schrijvers van de notitie zijn de hoogleraren Gijsbert van den Brink en Kees van der Kooi. Theologen en ontegenzeggelijk dogmatici. Maar zouden zij daarom geen trendwatchers en maatschappelijke profeten kunnen zijn?
In de synodevergadering van november 2014 werd de notitie besproken. Het stuk kwam niet uit de lucht vallen. Een jaar eerder gaf de synode aan, dat bezinning op de inhoud van het geloof van groot belang is. Daarom werd aan Van den Brink en Van der Kooi gevraagd een notitie te leveren met daarin een theologische bezinning op de verkondiging. Het is een goed leesbaar stuk, ook voor niet-theologen, maar voor wie het liever hapklaar krijgt opgediend, is er dit nummer van Kontekstueel. En dat verkondiging méér is dan de zondagse preek wordt al snel duidelijk.
Synodelid ds. Gert van de Pol bijt het spits af met een glasheldere samenvatting van de notitie. Vervolgens reageren enkele andere synodeleden op de nota en op de bespreking. Uit de keuze van deze schrijvers blijkt wel dat Kontekstueel niet (alleen) voor eigen parochie preekt. Verder een bijdrage van de voorzitter van de generale raad van advies, die ook in de synodevergadering op de notitie reageerde. En hoe kijkt een theoloog uit een andere kerk er tegenaan? Tussen deze artikelen als intermezzo een interview met prof. dr. Gerrit Immink, opleider van predikanten, zelf ook prediker en dus is de link met het thema van dit nummer duidelijk.
De twitterende predikant, die bang was dat de Protestantse Kerk een eenzijdige confessionele koers zou gaan varen, kon na de synodevergadering rustig gaan slapen. Althans zo leg ik de uitslag van de stemming erover uit: Van de 76 synodeleden waren er 32 tegen het besluit om deze notitie te aanvaarden als aanzet tot gesprek over de kerkelijke verkondiging. Maar de grondkeuzes zijn niet ter discussie gesteld, dus het stuk blijft op tafel. De auteurs en het moderamen willen zeker recht doen aan de kritiek en de notitie zal dan ook grondig herschreven worden, met inachtneming van wat in de synode naar voren is gebracht. Uiteindelijk gaat de notitie straks de kerk in, dus lezers van Kontekstueel zijn door dit nummer alvast goed voorbereid!
Verder deze keer twee gastschrijvers voor Laatst Geboekt en de Kroniek. Ik attendeer u ook graag op pagina 30: Er komt weer een Kontekstueel-studiedag, deze keer in een wat bredere setting.
Voor wie bij het zien van de naam boven dit Redactief dacht een oud nummer in handen te hebben, dat is niet het geval! Dit oude trekpaard werd even van stal gehaald om eindredacteur Desiree Prins-van den Bosch, die met zwangerschapsverlof is, te vervangen. Het was een genoegen u weer eens te dienen met de productie van dit blad, dat met pittige verhalen fier standhoudt in ons door Facebook,Twitter en Instagram versnelde tijdperk. Laat u niet vervluchtigen!
Marja Brak is waarnemend eindredacteur van Kontekstueel.
Mailadres:
Om dit nummer te bestellen, klik hier
- Raadplegingen: 8224