nr4 • 2018 • Redactief
32e jaargang nr. 4 (maart 2018)
thema: Gracieus ouder worden
T.W.D. Prins-van den Bosch
Redactief
Zijn vrouw doet open en heet mij hartelijk welkom. Ik hang mijn jas op en doe de deur naar de woonkamer open. Met dat ik hem de hand schud, vallen zijn woorden zonder stemgeluid samen met wat mijn ogen zien: een canule. Ik maak kennis, maar het gesprek lijkt niet verder te willen dan de gebruikelijke wetenswaardigheden. Stiltes vallen en ik probeer een opkomende onrust te sussen. Ik hoor bij wijze van spreken de klok tikken en mijn thee is al lang op, terwijl die van meneer en mevrouw rustig staat af te koelen. Vooral het gedwongen zwijgen van meneer, hangt voor mijn gevoel zwaar in de lucht.
Welke waarde heeft het leven van deze mensen? Hoe ervaren zij hun ouderdom? Hoe vinden ze het dat ik hier zit: jong, gezond, vol energie, een volle agenda en jonge kinderen thuis? En vooral: waarom blijft het bij hen stil, juist ook rond de grote vragen des levens? Bij mij komen allerlei vragen op. Maar of die vragen bij hen ook zo leven, daar kan ik in dit geval niet helemaal achter komen.
Ik ben blij dat er de laatste tijd meer geschreven wordt over het ouder worden en de laatste levensfase. Ook als Kontekstueel willen we met dit nummer bijdragen aan de beeldvorming rondom ouderdom. Met natuurlijk ook de vragen die draaien om een zelfgekozen moment van sterven. De inleiding op dit nummer komt van ds. Peter Verbaan en ds. Niels den Hertog. Zij nemen als uitgangspunt het beeld hieronder, over de levensfasen van een mens. Verder komen aan bod een dementiedominee, Tim van Iersel, verschillende ervaringsverhalen, een Specialist Ouderengeneeskunde drs. Wim van Duijn, een bijdrage van ds. Margriet van der Kooi en van dr. Gerard den Hertog.
Met het Laatst geboekt en de Kroniek sluiten we dit nummer weer wat luchtiger af. Alhoewel…
Desiree Prins-van den Bosch is proponent te Daarle en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres:
- Raadplegingen: 4353