nr6 • 2019 • redactief
33e jaargang nr. 6 (juli 2019)
thema: Zomernummer
Jeroen Hagendijk
Redactief
Nu is er weer dat zomerse godlof
van meisjes die in korte rokken
door alle straten fietsen
in ons land, ons land gezegend
met pastoors en dominees
die met schuine oogjes kijken
naar dat deksels jonge volkje
dat met naakte knietjes
door hun straten fietst godlof
en in de zwoele avondlucht
in hun seringentuin
werken zij verder
de pastoors en dominees
aan het gemengd-zwemverbod
Terwijl ik de kopij voor dit nummer doorneem, is buiten de zomer onherroepelijk begonnen. De hitte is tropisch te noemen. Waar vroeger de pastoors en dominees bij zulke temperaturen in hun seringentuin verder werkten aan een gemend-zwemverbod – althans, zo wil dit gedicht van Remco Campert – hebben de redactieleden van Kontekstueel hun energie gelukkig gestoken in een stel lezenswaardige artikelen. Zo hebt u deze zomermaanden nog wat te lezen aan de rand van het zwembad, of in uw seringentuin.
Vorige zomer hadden we een ‘vrij’ zomernummer met verschillende bijdragen vanuit de redactie (33/1). We ontvingen positieve reacties op dit nummer en hebben daarom een nieuw zomernummer voor u gemaakt, waarin allerlei verschillende thema’s de revue passeren. Niels den Hertog bijt de spits af met een artikel over Boek X van Augustinus’ Confessiones. Hij neemt ons mee naar het naoorlogse Hamburg: hoe is Augustinus in 1945 op de puinhopen van die stad gelezen?
Wim Dekker bespreekt aan de hand van een bekend Pinksterlied twee verschillende publicaties over de Heilige Geest. Mogen we de Geest als een persoon of als een kracht beschouwen? En moet de Geest dan vooral in verband worden gebracht met heel de schepping of juist met Christus en de kerk? ‘We zijn daar nog niet mee klaar,’ besluit Dekker.
Arjan Markus schrijft over de twijfelaarskring in zijn gemeente. Samen met deze groep twintigers ontdekt hij de waarheid van het motto dat Berkhof ooit voorin zijn dogmatiek plaatste: ‘Our little systems have their day’. Met Halík pleit Markus voor een klein geloof, en tégen een gesloten geloofssysteem. Maar helemaal zonder systeem kunnen we toch ook weer niet.
Elsbeth Gruteke interviewde professor Marcel Barnard over de rol van de predikant bij de begrafenis. Uitgangspunt voor het gesprek was een gidsje dat Nico ter Linden ooit schreef over dit thema. Het is een interessante bijdrage voor alle collega-predikanten die geregeld bij een uitvaart betrokken zijn. Gruteke heeft helaas na korte tijd weer afscheid genomen van de redactie. Naast haar werk als predikant en als radiopresentator bij de EO, heeft zij nog allerlei nevenfuncties, die ze niet goed met elkaar kon combineren. De redactie vindt het jammer dat ze weer vertrekt, maar hoopt dat ze zo nu en dan nog kans ziet om iets voor ons blad te schrijven.
Onlangs verscheen de Gewone catechismus van onder andere Theo Pleizier. Ons redactielid Pieter Veerman neemt dit nieuwe leerboek onder de loep, om te zien hoe het daarin is gesteld met de pneumatologie. Daarbij pleit hij voor meer van zulke catechismi in onze tijd.
Dan zijn er nog de rubrieken die u van ons gewend bent. De Bijbelstudie is van Piet de Jong. Van hem verscheen vorig jaar het boekje Onze jaren zijn zeventig. Meditaties over ouder worden. Eén van de meditaties uit deze bundel is licht bewerkt voor dit nummer.
Peter Verbaan vult de kolommen van onze Laatst geboekt. Hij schrijft over een heel rijtje boeken waarin familie een centraal thema is. Gerrit van Meijeren doet in zijn kroniek verslag van de laatste bijeenkomst van de Nationale Synode, eind mei. Hij schrijft onder andere over de eenheid en toekomst van de kerk. Al met al een goed gevarieerd zomernummer, waarin ik gelukkig verder niets vond over gemengd-zwemverboden.
Jeroen Hagendijk is predikant (PKN) te Willige-Langerak en eindredacteur van dit blad.
Mailadres:
- Raadplegingen: 2705