Skip to main content

nr6 • 2021 • Redactief

35e jaargang nr. 6 (juli 2021)
thema: Redactief

Jeroen Hagendijk
Redactief

Vorige maand stond op de voorpagina van Trouw een niet al te best bericht over de kerken (18 juni). Twee docenten in het veld van diaconaat – Erica Meijers en Thijs Tromp – spraken langdurig met de directies van twaalf diaconale organisaties en concludeerden dat kerken tijdens de coronacrisis hun diaconale plichten hadden verzuimd. Kerken gingen dicht, juist ook voor kwetsbaren in de samenleving. Men was in de kerk vooral bezig met het op touw zetten van de vieringen (met hoeveel mensen en mocht er gezongen worden?) en het onderhouden van contact met gemeenteleden. Diaconale organisaties kregen de kerken maar moeilijk, of zelfs helemaal niet, in beweging. Kerken waren tijdens de coronacrisis te veel naar binnen gericht, luidde de conclusie.

Niet schrikken, want hier komt een stevige superlativus. In vergelijking met de klimaatcrisis is de coronacrisis maar een peulenschilletje. De gevolgen van klimaatverandering zijn ingrijpender, op termijn dodelijker en bovendien onomkeerbaar. Toch zijn de kerken ook in deze crisis vooral met zichzelf bezig. Over klimaatvraagstukken gaat het niet tijdens kerkelijke synodes. Het gaat wel over het ambt en pioniersplekken (PKN), en over het zegenen van geregistreerd partnerschap (CGK), en vorig jaar over de vrouwelijke ambtsdrager (GKv). Stuk voor stuk interne aangelegenheden. Enerzijds is dat logisch, anderzijds ontstaat de vraag of de kerk dan ook in deze crisis niet te veel naar binnen is gericht.

Opstellers van een open brief aan de generale synode van Protestantse Kerk in Nederland menen dat de kerk inderdaad ten onrechte voorbijgaat aan de klimaatcrisis. Uit hun open brief uit januari blijkt dat zij de klimaatcrisis boven alles geagendeerd willen op de synode. Dit is het ‘Gebot der Stunde’. Dit nummer van Kontekstueel neemt deze open brief als uitgangspunt. We dagen de lezers – en daarmee de kerk – uit om deze brief niet al te gemakkelijk naast zich neer te leggen. Echter, de bewijslast in deze kwestie ligt bij de ondertekenaars van de open brief. Zij willen immers een status quo doorbreken. Vanzelfsprekend komen daarom enkele opstellers van de brief ruimschoots aan het woord.

Graag maak ik nog melding van een predikantenmiddag die de schrijvers van de open brief samen met de christelijke beweging A Rocha organiseren. Op donderdag 14 oktober 2021 vindt deze plaats in de Bergkerk in Amersfoort m.m.v. emeritus hoogleraar Kees van der Kooi en econoom Paul Schenderling. Onder andere over de vraag: ‘Wat staat de kerk te doen? Hoe stel je de zorg voor de schepping aan de orde in de prediking?’ Meer informatie vindt u op de website van A Rocha, www.arocha.org. Hier kunt u zich ook aanmelden. Komt allen!
En mocht u met de auto komen, parkeer die dan een straatje verder, zou ik zeggen. Dat voorkomt sociaal ongemak.

Jeroen Hagendijk is predikant te Willige Langerak (PKN) en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

  • Raadplegingen: 1668