nr2 • 2021 • Redactief
36e jaargang nr. 2 (november 2021)
thema: Maria: icoon van genade
Jeroen Hagendijk
Redactief
Op woensdag 8 september organiseerde KokBoekencentrum een studiemiddag over Maria in de Victorkerk in Apeldoorn. Dit gebeurde naar aanleiding van het verschijnen van het boek Maria, Icoon van genade van Arnold Huijgen. Het boek geniet een genereuze hoeveelheid aandacht in interkerkelijk Nederland. En niet ten onrechte. Het boek van Huijgen is een treffende illustratie van waarom theologie zo razend interessant is. Dat zit wat mij betreft in de veelzijdigheid van de hele exercitie. Zowel in het boek als op de studiemiddag komt een waaier aan thema’s voorbij, die allemaal samenkomen rondom de persoon van Maria. Exegese, (kerk)geschiedenis, actuele maatschappelijke thema’s (gender, kolonialisme om er maar twee te noemen), de waarde van schoonheid en de betekenis van muziek in de liturgie. Van alles komt voorbij in dit academisch theologische gesprek. In een tijd waarin opleidingen en beroepen steeds meer worden toegelegd op een klein gebied van expertise, blijft in de theologie de mogelijkheid bestaan om interdisciplinair bezig te zijn. Deze diversiteit was ooit één van de reden voor mij om te beginnen met een studie theologie. Nu tien jaar later is dat nog steeds de reden dat ik enthousiast word voor het vak. Dat Huijgens boek zo’n weerklank vindt in ons land, duidt erop dat meer mensen dit aanspreekt.
Op de studiemiddag reageerden Wim van Vlastuin, Gerard de Korte, Hanna Rijken, Bram van de Beek en Marcel Sarot op het boek van Arnold Huijgen. Onder leiding van Hanna Rijken werd tevens het Magnificat prachtig uitgevoerd. In dit nummer van Kontekstueel vindt u de (bewerkte) bijdragen van deze sprekers en aansluitend een reactie van Huijgen op hun stukken. Hij beantwoordt ten slotte de vraag welke kant we nu op kunnen met Maria in onze gereformeerde traditie.
De redactie van Kontekstueel is Arnold Huijgen en de andere sprekers van de studiedag dankbaar voor het beschikbaar stellen van hun bijdragen. En we hopen dat we u, als lezer, ermee van dienst zijn.
Ten slotte vindt u in dit nummer ook de vaste rubrieken. De Laatst geboekt bespreekt het nieuw verschenen deel van de memoires van Freek de Jonge. Wat verwacht je als deze cabaretier zijn kerkelijke roots uit de doeken doet? De Jonge vertelt het verhaal over de roeping van zijn opa (evangelist) en de geestelijke zoektocht van zijn vader (dominee). Het blijkt verrassend treffend geschreven en liefdevol onder woorden gebracht. Het andere boek dat besproken wordt is van Duitse bodem. Juli Zeh schreef het boek Onder buren (in de kranten veelal besproken als Braakgrond). Het is een uiterst grappig en actueel boek over rechts-extremisme, klimaat- en coronaproblematiek, en over de kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen. Wat als je de stad ontvlucht en neerstrijkt op het platteland en je nieuwe buurman zich voorstelt als de dorpsnazi?
In de Kroniek staat Gerard den Hertog stil bij de kabinetsformatie. Hij hekelt de D66-leus dat op medisch-ethisch gebied vooruitgang geboekt moet worden. Die vooruitgang wordt vooralsnog in de formatie van het kabinet niet geboekt. Het liberale pleidooi voor vergaande individuele autonomie pakt velen in, maar maakt ook brokken. Den Hertog laat dat zien in een stuk waarin hij ook iets van het gedachtegoed verwerkt van de onlangs overleden predikant Wessel ten Boom, die in de vorige jaargang nog voor ons blad schreef.
Maar dit nummer dat in het teken staat van Maria, begint met een Bijbelstudie van de hand van Nick de Graaf over een vrouw uit het Oude Testament. En dan niet via het Magnificat terug naar Hanna, maar verrassend genoeg via Pinksteren terug tot Rebekka.
J.J. Hagendijk is predikant van de Hervormde Gemeente Willige Langerak en eindredacteur van Kontekstueel.
Mailadres:
- Raadplegingen: 1100