Skip to main content

nr3 • 2010 • Redaktief

januari 2010 (24e jaargang nr. 3)

Redactief

 

drs. P.L. de Jong

In dit nummer gaan we het gesprek aan met de beweging Op Goed Gerucht. Deze beweging kun je zien als de jongste modaliteitsformatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland met sympathisanten in het midden van de kerk en verder. Nog niet zo lang geleden was men in de toenmalige N.H. Kerk gewend in termen van rechts en links te denken of ook rechtzinnig en vrijzinnig, met in het midden de door dr. H. Berkhof gedoodverfde en de kerk decennia lang dominerende midden-orthodoxie. In het eerste decennium van deze eeuw veranderde het landschap ingrijpend. De Protestantse Kerk werd een feit en terwijl oude modaliteiten als de Gereformeerde Bond en de Confessionele Vereniging hun vertrouwde plek weer innamen en de Evangelische Beweging zich steeds sterker profileerde, liet ook een nieuwe beweging – ontstaan in 2000 - zich zien en horen, Op Goed Gerucht gedoopt. Aan de basis stonden voornamelijk jonge theologen en predikanten met een sterke openheid voor onze pluralistische cultuur en samenleving. Hoe hen te typeren? Niet orthodox? Niet evangelicaal, wel modern en open? Maar waar moet je dan aan denken? Voor Kontekstueel reden om vertegenwoordigers van Op Goed Gerucht te bevragen en uit te dagen elkaars nieren te proeven.

Dr. Rick Benjamins geeft een eerste aanzet via een korte kenschetsing ('modern' en 'vernieuwing' zijn de steekwoorden) van de beweging en een concretisering van de binnen OGG levende visie op de Verlichting, de Godsleer en de kerk. Namens onze redactie reageren achtereenvolgens Wim Dekker, Gerard den Hertog en Piet van den Heuvel. Aan drs. Jan Offringa, voorzitter van Op Goed Gerucht, gunden we (voorlopig) het laatste woord. Al moesten alle bijdragen qua omvang beperkt blijven en werd daardoor een bocht wel eens wat kort genomen, de ontmoeting lijkt in eerste instantie gelukt. Het is duidelijk dat het binnen Op Goed Gerucht echt wel ergens over gaat, maar ook dat op een heel aantal punten de afstand tot wat ons beweegt wel erg groot is. Hoeveel pluraliteit kan een echte kerk trouwens aan? Ik weersta de verleiding om hier al een hele rij quotes los te laten. In alle artikelen wemelt het ervan. Laten we het gesprek kerkbreed voortzetten. Daarvoor geschikte bijdragen zullen we zeker meenemen op onze website.

Verder de gebruikelijke rubrieken. Redactielid Leneke Schormans bespreekt in Laatst geboekt het boek van dr. B.J. Spruyt over de aartsconservatieve ds. J.T. Doornenbal. Redactielid Jos Wienen reflecteert in zijn Kroniek over de PKN-nota De kerk en de democratische rechtsstaat. Als bijbelstudie de aanzet voor een preek van ondergetekende naar aanleiding van de kredietcrisis. De briefwisseling tussen ds. Andries Zoutendijk en ir. Arnoud Looijen wordt voortgezet.