Skip to main content

nr1 • 2011 • Redactief

september 2011 (26e jaargang nr. 1)

Redactief

M.E. Brak

De eigentijdse dominee blogt, twittert, zit op Facebook en Linkedin. Wie daar een beetje opvalt, wordt geciteerd in de pers en ik vermoed dat men daar soms ook op uit is. In groepsverband rebelleren predikanten tegen besluiten van de eigen synode (over de permanente educatie die de PKN heeft geregeld) of protesteren luid tegen een standpunt van de eigen organisatie (de Geref. Bond die een Israëlpamflet uitbracht). Kortom, nogal wat predikanten verheffen hun stem op de straat. Zijn zij daarmee profeten? De mening van die roependen botst nogal eens met de mijne. Dat is als het om getwitter en gesputter in de media gaat niet zo’n probleem, maar voor de prediking gelden andere criteria. Als gereformeerde wil ik mij laten gezeggen door het Woord. Misschien is het lastig het profiel van een profeet te schetsen, maar over wat profetisch is zal de bijbel ons toch niet in het onzekere laten?

Een cursus ‘Profetische prediking’ van het IZB-centrum Areopagus, waaraan een redactielid had deelgenomen, was aanleiding voor dit themanummer. Moet een dominee profetisch preken? En kan of durft iedere prediker dat, want met een mondige en veelkleurige schare onder je gehoor is dat geen kleinigheid. Uiteraard beginnen we dit nummer met na te gaan wat de Schrift zegt, waarvoor we putten uit nagelaten werk van dr. S. Gerssen. Dan twee thema-artikelen. In het eerste is de vraag: Wat kenmerkte spreken en handelen van de oudtestamentische profeet en wat betekent dit voor vandaag? In het tweede artikel wordt de thematiek verbreed: van predikant naar gemeente. Er lijkt in de bijbel een verschuiving te zijn van de ene profeet (OT) naar de gave van de profetie aan de christelijk gemeente. Hoe zit dat? Als een soort intermezzo vertelt Calvijn-kenner prof. Selderhuis ons of deze reformator zichzelf als profeet zag.  Vervolgens geven drie predikanten gehoor aan ons verzoek om een profetisch moment in hun prediking te beschrijven. Zij hebben dat buitengewoon eerlijk gedaan. Je merkt de verschillen in benadering en proeft de spanning die de profetenmantel met zich meebrengt. Ter afronding helpt ds. Kees van Ekris ons al het gelezene op een rij te krijgen.                          

Veel recensies vindt u nooit in Kontekstueel, omdat daar genoeg andere bladen voor zijn. Maar wanneer twee redactieleden iets belangrijks publiceren, willen we daar niet aan voorbijgaan. We leveren er deze keer de rubriek ‘Laatst geboekt’ (met de persoonlijke keuze van onze redactieleden) voor in. Het boek van Wim Dekker ‘Marginaal en missionair’ deed al stof opwaaien. Ds. Hans van Dolder, gepokt en gemazeld in missionair werk, leek ons de aangewezen persoon het voor Kontekstueel te recenseren. En oud-redactielid dr. Piet van den Heuvel zocht op een Franse camping geen verkoeling in het zwembad, maar nam het proefschrift van Peter Verbaan zorgvuldig door. Wie de gewoonte heeft als eerste de Kroniek te lezen, zal ook deze keer niet teleurgesteld worden. Ten slotte tot troost van ieder die de zuurstokkleur van ons omslag niet mooi vond: nieuwe jaargang, nieuwe kleur. Die van de hoop!

Marja Brak is coördinator communicatie van de Protestantse Gemeente Amersfoort en eindredacteur van Kontekstueel