nr2 • 2004 • Redactief
december 2004 (19e jaargang nr. 2)
Redactief
drs. P.L. de Jong
Op 27 oktober jl. overleed prof.dr C. Graafland. Op veel plekken zal hij zeer gemist worden. In de eerste plaats uiteraard door zijn vrouw, kinderen en familie. Maar ook op tal van plekken in de kerk zal het de komende tijd stil worden. Hij hoorde bij de initiatiefnemers van Kontekstueel. Samen met onder anderen dr. H. de Leede gingen wij hem vragen in Gouda. Hij stemde meteen in. Voor ons blad heeft hij veel betekend. Namens de redactie schreef dr. P. van den Heuvel een kort in memoriam.
Ook drs. P.J. Verhagen memoreert prof.dr. Graafland aan het eind van zijn Kroniek.
In dit nummer denken we na over kerk- en gemeentezijn in de grote steden van ons land.
Al zijn die steden feitelijk maar klein (Nederland heeft zelfs niet één stad met een miljoen inwoners) vergeleken met de echte grote steden in de wereld (New York, Londen enz.), de uitdagingen waarvoor de kerken daar staan, zijn niet gering. Er is een heel verhaal te houden over de maatschappelijke veranderingen in de stad en de massale terugloop in belangstelling voor de tradionele kerken. En de sterke opkomst van evangelische gemeenten en pinksterkerken, die het verlies aan kerkelijkheid nergens goed maken. Maar er zijn ook signalen van hoop. Er zijn ook veel kansen en gelegenheden. En ook in ons land duiken overal veel migranten-christenen op. Gedoopt ergens in Afrika of Azië. Ze komen niet alleen iets bij ons halen, ze brengen in een aantal gevallen het evangelie bij ons weer terug. In hoeverre heeft men vanuit de landelijke kerkelijke dienstencentra en bureaus oog voor de kerkin-de-stad en de ontwikkelingen die daar gaande zijn? Daarover gaat het vooral in dit nummer. Dr. A. Polhuis begon indertijd als diaconaal predikant in Rotterdam-Crooswijk. Op het moment is hij gewoon wijkpredikant en voorzitter van de Algemene Kerkenraad Rotterdamzuid. De kerkelijke situatie houdt hem erg bezig. Moeten we als kerk op het moment niet vooral ons bezig houden met onze ‘corebusiness’? En wat voor beleid is daarbij nodig? Aan vier predikanten werkzaam in een van de vijf grote steden van ons land vroegen we om een positieve impressie van hun gemeente-ervaring. Dr. P.J. Visser, zelf werkzaam in Den Haag, schreef hierop een reactie. In een gesprek met dr. B. Plaisier wordt ten slotte duidelijk, in hoeverre de kerk in de steden een uitdaging vormt voor landelijk missionair beleid en strategie.
Voor de Kroniek tekent drs. P.J. Verhagen. Zijn thema is dit keer de rol van religie en spiritualiteit bij zijn geseculariseerde collega-professionals in de geestelijke gezondheidszorg. In Laatst geboekt deelt dr. P. van den Heuvel met ons enkele leeservaringen en gedachten.