Skip to main content

Thema Kontekstueeldag 2013

Kontekstueel-dag
zaterdag 6 april 2013

Ligt alles vast?

Over God, Swaab en menselijke verantwoordelijkheid.

Dick Swaab verslaat zijn duizenden. Volgens deze hoogleraar neurobiologie hebben mensen geen vrije wil, maar is alles wat we doen voorgeprogrammeerd door ons brein. Hij gelooft niet in maakbaarheid: alles ligt vast. Hij is geen christen maar noemt zich wel een neuro-calvinist. Calvinisten geloven (volgens hem) immers dat alles vastligt door de predestinatie?

Tegelijk leven we in een cultuur van vrijheid, zelfbeschikking en maakbaarheid. Hoe kun je dat rijmen? Waarom zijn mensen zo door Swaab gefascineerd? Zoeken ze een nieuw houvast in de wetenschap, nu een God die alles beschikt verdwenen is? Of lonkt het perspectief van een nieuw soort maakbaarheid, via ingrepen in ons brein?

Deze vragen raken ook onszelf. Hoe kan God ingrijpen, als (bijna) alles vast ligt in ons brein? Hoe zit het met onze vrije wil en onze menselijke verantwoordelijkheid? Kan de gerefor­meerde theologie een heilzame weg wijzen tussen doorgeslagen maakbaarheids­denken (‘we bepalen ons eigen leven’) en doorgeslagen determinisme (‘alles ligt vast’)?
Heeft de gereformeerde theologie een nieuw perspectief te bieden als het gaat om verantwoordelijk-zijn, schuld, vergeving en opnieuw beginnen?

Op de Kontekstueel-dag komt eerst Swaab zelf aan het woord via de beamer: we zien een deel van een interview. Daarna twee sprekers:

 - socioloog drs. Wim Dekker peilt de cultuur: wat zegt de fascinatie voor Swaab over de cultuur en over onszelf? En wat betekent dat voor de verkondiging van het evangelie aan mensen binnen en buiten de kerk die van deze cultuur doordrenkt zijn?

 - theoloog prof.dr. Gerard den Hertog laat zien wat er vanuit de gereformeerde theologie als reactie op Swaab te zeggen valt over het handelen van God met mensen en over de menselijke verantwoordelijkheid.

Tijd:

Zaterdag 6 april 2013 van 10.00-15.00 uur

Plaats:
Kerkcentrum De Brug
Schuilenburgerweg 2
3816 TB Amersfoort

Kosten:
20 voor abonnees, € 25 voor niet-abonnees en € 15 voor studenten (incl. lunch).
Zonder lunch halve prijs.

Aanmelding via de website, klik hier
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een routebeschrijving