Skip to main content

nr8 • 2023 • Redactief

37e jaargang nr.  8 (november 2023)
thema: De Heer, de leer en de goede sfeer

Daniël Maassen van den Brink
Redactief

Christenen vormen een gemeenschap, de gemeenschap der heiligen. Dat is niet alleen een sociale gemeenschap van broeders en zusters die met elkaar optrekken, maar ook een gemeenschap van mensen die een manier van leven delen: het leven van de navolging van Christus.
Dat veronderstelt een gemeenschappelijkheid in levenswandel. Maar je vraagt je soms af: wat is die ethische gemeenschappelijkheid? Wat zijn gedeelde normen en waarden waar je elkaar op kunt aanspreken en waar je elkaar aan kunt houden? Opvattingen van christenen lopen namelijk ver uiteen. De één vindt het laakbaar dat de kerk altijd decennia achterloopt in ethische opvattingen. De ander vindt dat veel christenen kritiekloos de cultuur volgen in plaats van gehoorzaam te zijn aan de Schrift. Weer een ander ziet in vergaande inclusiviteit de christelijke liefde en verwijt anderen uitsluiting van mensen. En in discussies over huwelijk, homorelaties of het klimaat lijken verschillende groepen christenen hun eigen opvattingen tot identiteitskenmerken van hét christen-zijn te verheffen. Christenen lijken vaker vreemden voor elkaar dan zusters en broeders.
In dit verband stuitte ik op de uitspraak ‘niet de leer, maar de Heer’. Een adagium om in gespannen situaties de goede sfeer te bewaren en verschillen glad te strijken: laten we ons vooral niet té druk maken om de juiste leer, maar ons focussen op het volgen van de Heer (Jezus). Nu is het eerste alleen niet tegengesteld aan het tweede, en sluit het tweede het eerste niet uit: juist de Heer had namelijk iets met de leer (van God – zoals Hij die in het Oude Testament als eerst heeft geopenbaard). Maar hoe hanteren we die leer vandaag de dag?
Vanuit dat spanningsveld zijn de artikelen in dit nummer geschreven. Theo Boer neemt ons mee in hoe we de Bijbel kunnen gebruiken in onze ethiek. Daarbij reflecteert hij op zijn badkuipmodel dat hij vijftien jaar geleden al gepubliceerd heeft: hoe helpt dit model ons vandaag de dag? Marten van Willigen schetst ons een gedeelde levenswandel en ethiek van de eerste christenen, om daarmee vergezichten voor vandaag te openen. Arjan Markus draagt Romeinen 14 aan als gespreksmodel in verhitte discussies en debatten. En Gert de Goeijen bespreekt het fenomeen van de tucht: hoe dat nu bijdraagt om onze Heer te volgen.
Verder was het idee achter het interview of wij voor Kontekstueel een gesprek mogelijk konden maken tussen mensen met uitgesproken, maar verschillende, ethische opvattingen. Een gesprek waarin de gesprekspartners voor even hun bastion verlaten en wellicht zelfs elkaars ‘markers’ kunnen waarderen. Een gesprek over wat nu het ‘gebot der Stunde’ is.
Dit nummer – het achtste van deze jaargang, en daarmee het tweede cadeautje voor onze lezers – is het laatste in de huidige lay-out. De herkenbare jas van de laatste jaren zal vanaf het nummer dat in januari verschijnt – het eerste van jaargang 38 – vervangen worden door een nieuwe.
In het vorige redactief liet Jeroen weten dat hij na vijf jaar stopt als eindredacteur. Rens en ik zullen het eindredacteurschap vanaf heden delen. Op deze plaats danken wij Jeroen heel hartelijk voor al het werk dat hij als eindredacteur heeft verricht! Misschien heeft menigeen in de redactie zelf het niet eens altijd gemerkt, maar als eindredacteur heeft Jeroen veel tijd en energie gestopt in het redigeren van vele artikelen, zowel taalkundig als inhoudelijk, met al het bijbehorende mailverkeer. Ook was hij een gedreven denktank bij het opzetten van diverse nummers. Gelukkig blijft Jeroen deel uit maken van de redactie, om zich vanuit die positie nog steeds in te zetten voor dit mooie tijdschrift.

D. Maassen van den Brink is predikant van de Hervormde Gemeente Well-Ammerzoden en eindredacteur van Kontekstueel. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

        

 

  • Raadplegingen: 425