Skip to main content

nr1 • 2007 • Redactief

Oktober 2007 (22e jaargang nr.1)

   

Redactief
Drs. P.L. de Jong

In dit nummer vindt u een mix van artikelen. Geen speciaal thema, al kost het zelden moeite een en ander met elkaar te verbinden. Alles hangt met alles samen. Van tijd tot tijd maken we bewust ruimte voor artikelen en impressies die min of meer spontaan de redactie bereiken. Zo daagde drs. M.J. Schuurman de redactie uit om duidelijk te mogen maken hoe het leerstuk van de rechtvaardiging van de goddeloze voor jongeren het christelijk geloof niet extra moeilijk maakt, maar juist de sleutel  zou kunnen zijn om hun leven te doorlichten en oriëntatie te bieden. Of hem dat gelukt is, moet de lezer maar zelf uitmaken, het is wel een lezenswaardig  artikel geworden.
Dr. P. van den Heuvel schrijft naar aanleiding van de laatste synodale (PKN) discussie aangaande de plaats van homo’s in de kerk. Van den Heuvel toont zich niet gelukkig met het synodebesluit dat we opnieuw ermee aan de gang gaan. Over dingen waarover in de kerk geen eenstemmigheid is, moet je volgens hem vooral wachten op de Heilige Geest en de dingen soms even laten zoals ze zijn. Van den Heuvel reageert ook op dr. H. de Leede, die in het vorige nummer van Kontekstueel (ˋHerder of gehuurde kracht?’) een pleidooi voerde voor meer episcopale - bisschoppelijke - elementen in de synodale kerkstructuur. Zijn pleidooi trok alom veel aandacht. Ook van de kant van de lezers kwamen diverse reacties binnen. Dank hiervoor. Dr. Van den Heuvel maakt duidelijk dat van een meer episcopale structuur geen wonderen mogen worden verwacht.  Drs. Wout van Laar, directeur van de Nederlandse Zendingsraad, hield een uitvoerige lezing over verschuivingen in de wereldkerk. Als voorbereiding op het derde Europese Oecumenische Assemblee onlangs in Roemenië. Van Laar wijst indringend op de snelle de pentacostalisering van de kerk en het feit dat de hoofdstroom in de wereldkerk steeds sterker zich beweegt van noord-zuid naar zuid-zuid en zuid-noort gaat. In de kerken zal steeds meer ˋmulticultureel geloofd en getuigd’ worden, zo luidt zijn stelling. Hebben de traditionele kerken in Europa hier oog voor? 
Spijkerboer en Reitsma sluiten hun gesprek af. Spijkerboer blijft beducht voor elke aantasting van de staat Israël en wijst de stelling van Reitsma af dat ˋhet ontstaan van de staat Israël gewoon een koloniaal project van het westen’ zou zijn geweest. ˋVoor de zekerheid noteer ik toch dat er na de verwoesting van de tweede tempel altijd Joden in het beloofde land hebben gewoond.’ Wij danken beiden voor hun boeiende gedachtewisseling. Ook als bijdrage aan de discussie hierover op het moment. Dr. Reitsma werd juist benoemd aan de VU te Amsterdam als bijzonder hoogleraar op de leerstoel ˋDe Kerk in de context van de Islam’. Van harte onze gelukwens!
De bijbelstudie is de eerste bijdrage van drs. Bert Karel Foppen, onlangs toegetreden tot de redactie. De Kroniek is weer van de hand van drs. P.J. Verhagen. Voor een ˋLaatst geboekt’ was geen ruimte meer.